Voorkom dat bij jou wordt ingebroken
Gelegenheidsdief zoekt huis waar hij makkelijk binnenkomst* Tips: Voorkom dat bij jou wordt ingebroken
Het is een nachtmerrie: onbekenden die ineens in je huis staan, je spullen doorzoeken en waardevolle of dierbare dingen meenemen. Juist tijdens deze donkere dagen slaan inbrekers graag toe, zegt Susanne Schat, adviseur politiekeurmerk Veilig Wonen. Op deze zes manieren kun jij de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt.
Deuren en ramen sluiten
De eerste tip is een open deur, of juist een gesloten deur dus. Inbrekers kunnen een deur die niet op slot is gedraaid in een paar seconden open krijgen. En let ook vooral op de achterdeur: uit onderzoek van de Nationale Inbraakpreventie Weken blijkt dat dit de favoriete ingang is van menig inbreker. Draai dus alle deuren en ramen op slot en bewaar de sleutel niet in het slot. Heb je een voordeur met meerdere sloten: gebruik die ook.
Goed hang- en sluitwerk
De deur op slot draaien is één ding, maar dan moet het wel een goed slot zijn. Schroefjes aan de buitenkant zijn bijvoorbeeld een slecht teken: je wil niet dat een dief met een schroevendraaier zo je huis binnenkomt. Met (professioneel) gereedschap kunnen inbrekers een slot uit de deur breken, of bijvoorbeeld de cilinder (waar je sleutel in gaat) eruit trekken. „Investeer in gecertificeerd hang- en sluitwerk (te herkennen aan de SKG-sterren) en zorg voor verlichting bij elke bereikbare deur”, zegt Schat. Ook bestaan er anti-inbraakstrips, maar die zijn niet verplicht voor het politiekeurmerk.
Lichten aan
„Een inbreker zoekt naar huizen waar niemand aanwezig is. Een volledig donkere woning is een soort uitnodiging”, zegt Schat. „Eigenlijk moet je alle lichten aan laten die je ook aan zou hebben als je wel thuis zou zijn.” Als je op vakantie bent, kun je je buren inschakelen om ervoor te zorgen dat je huis bewoond lijkt, door gordijnen open en dicht te doen en de brievenbus leeg te laten halen. Ook zijn er automatische lichtschakelaars.
Let op klimmateriaal
„Eigenlijk alles tot 3,5 meter hoog is bereikbaar. Beveilig balkondeuren en ramen boven dus hetzelfde als deuren en ramen op de begane grond. Inbrekers zijn steeds jonger en kunnen goed klimmen”, zegt Schat. Je kunt het inbrekers moeilijker maken als je je kliko hebt vastgemaakt en geen schutting kiest die als trap dienst kan doen.
Camerabeveiliging
Camera’s worden steeds beter en betaalbaarder, maar je moet er ook weer niet te veel van verwachten, zegt Schat. „We zien niet in de cijfers terug dat inbraken vaker worden opgelost. Het kan je een veiliger gevoel geven en dat is waardevol. Maar in de eerste plaats moet de basis op orde zijn, dus deuren en ramen dicht, goed hang- en sluitwerk en doen alsof je aanwezig bent. Een camera kan als extra paar ogen fungeren maar alleen als je ook alert bent.”
Alarmsysteem
Voor een alarmsysteem geldt eigenlijk hetzelfde, zegt Schat. „Het kan je een gevoel van veiligheid geven, maar het alarm gaat pas af als de inbreker al binnen is. Dat wil je juist voorkomen. Ook maakt het uit hoe je de opvolging van je alarm geregeld hebt: wordt de politie ingeschakeld of een beveiligingsbedrijf? Hoe snel zijn ze ter plaatse? En zorg dat het niet te vaak afgaat vanwege de kat of kinderen.”
Dekking verzekering verschilt sterk
Met een inboedelverzekering bescherm je jezelf tegen schade door diefstal. Ook kun je schade door een poging tot inbraak bij de verzekeraar claimen.
Om een uitkering te krijgen, is het wel noodzakelijk om aangifte te doen. Diefstal zonder braaksporen, bijvoorbeeld omdat de dief door een raam is geklommen, is vaak alleen gedekt als je een uitgebreidere of allrisk-polis hebt.
Voorwaarden
Verzekeraars hanteren zeer uiteenlopende voorwaarden, blijkt uit een vergelijking door de Consumentenbond. Zo is er vaak een maximum voor schade aan elektronica, sieraden en contant geld. Dit verschilt sterk: de ene verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld maximaal €250 aan contant geld, de ander wel €1500.
Het is dus handig de voorwaarden van je verzekering te bestuderen. Vaak kun je de maximale vergoeding wel verhogen tegen een hogere premie. Ook voor diefstal uit een berging of schuur geldt soms een (vrij laag) maximumbedrag. Voor studenten in een studentenhuis geldt doorgaans dat diefstal alleen is gedekt als zij hun kamerdeur op slot hebben gedaan en er braaksporen zijn.
Dan zijn er ook nog verzekeraars die een lager bedrag uitkeren aan verzekerden die ’in een grotestedengebied’ wonen. Er zijn ook verzekeraars die premiekorting geven als je aan inbraakpreventie doet, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je huis voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit kan 5 tot 15% korting zijn.
Bron: De Telegraaf Door MARLOU VISSER