Inbrekers staan te juichen bij zomers weer, hoe laat jij je huis achter?

Overal ruik je een BBQ lucht, de bomen zijn weer groen en je ziet meer blote basten dan je eigenlijk wil. Allemaal tekenen dat het zomer is! Als het lekker weer is zitten de stranden, parken en terrassen overvol. Dit betekent ook dat er vele huizen onbewoond achter blijven. Laat daarom de zomer precies de periode zijn waarin de meeste inbraken plaatsvinden. Het is ook niet voor niks dat de Nationale Inbraak Preventie Weken (NIPW) van 1 mei tot en met 30 juni staan gepland. De ongenodigde indringers staan handenwrijvend op de hoek van de straat te wachten tot je op de teenslippers jouw woning verlaat voor een verfrissende versnapering buiten de deur. Maar wat als de betreffende boef de indruk krijgt gewekt dat je wél thuis bent?

Een leeg huis

Dat zou natuurlijk een hoop schelen! De meeste inbrekers bellen voorafgaand een inbraak op klaarlichte dag nog op de deurbel om te checken of er écht niemand thuis aanwezig is. Een videodeurbel biedt in zo’n geval uitkomst. Op je smartphone of tablet zie je namelijk wie er voor de deur staat, en kun je er ook mee praten. In zo’n geval zal de inbreker jouw woning natuurlijk overslaan.

En wat nou als ik in mijn tentje lig in Zuid-Frankrijk? Of net een Thaise massage wil nemen in Bangkok? Dan weten inbrekers wel degelijk dat ik er niet ben. Vrees niet: met een smart home beveiligingssysteem kunt je ook dan de valse indruk wekken dat je gewoon met de voetjes op de bank naar The Voice Of Holland aan het kijken bent. Hoe dan? Nou bijvoorbeeld door in te stellen dat de lampen aanstaan zodra het donker wordt. Én dat de TV aanstaat. In dat geval zal een inbreker op zijn minst aanbellen toch? Gelukkig hadden we daar al een oplossing voor!

Meldkamer Securitas kijkt mee

Een groot percentage geboefte is inmiddels afgehaakt. Voor de inbreker die toch denkt dat hij in de maling wordt genomen zijn er andere maatregelen. Breekt hij toch een raam of deur open, dan zal het aangesloten magneetcontact direct een melding afgeven. Je krijgt zelf een push-notificatie op jouw telefoon. Mocht je die missen, dan is er uiteraard ook geen probleem. Doordat je slimme beveiligingssysteem gekoppeld is aan de meldkamer van Securitas zal ook daar een melding worden gedaan. In een dergelijk geval krijgt de meldkamer toestemming om ook de live-beelden van jouw camera’s te zien krijgen. De alerte medewerker ziet een persoon op zoek naar spullen. Dit in combinatie met de magneetcontact die een melding geeft is het natuurlijk 1+1= inbraak. De politie wordt er direct heen gestuurd, en de pakkans is groot.

Alles regelen via één app

Dit zijn slechts voorbeelden voor wanneer er gevaar dreigt. We moeten ook juist naar de positieve kanten kijken van het leven in een smart home. Terwijl je de massage net hebt gehad en rustig een biertje wilt halen gaat de videodeurbel af. Daar staat de PostNL man. Je nieuwe strijkijzer is er! Via het  slimme deurslot kun je de bezorger snel even binnen laten om het pakketje in de hal te zetten. Je ziet de bezorger via de camera’s het huis weer verlaten, doet de deur weer op slot, en opent het inmiddels bestelde biertje terwijl je jouw zonnebril weer op doet.  Direct ook even checken of de temperatuur in huis nog wel op peil is? Er moeten geen onnodige kosten worden gemaakt natuurlijk. Via de thermostaat, die uiteraard ook geïntegreerd is met de app, bevestigt dat het laatste het geval is. Doe in dat geval maar twee biertjes!